söndag 12 juli 2009

Briggen Gerda

Serverar här några bilder från den nybyggda SnauBriggen Gerda från Gävle när hon i veckan var på besök i Pataholm, förtöjd vid SALTOR-bryggan.
För större bilder - vänster klicka på bilden!












Bild 3. Båtsman står lika säkert på kranbalken som om han stod på hälleberget. Båtsman har sina domäner under backen som är beläget för om förtöjningspollarna. Där under backen i den mörkaste vrån ombord gäller inte svensk lag, där finns ingen annan lag än "Båtsmans lag" och den förkunnas oftast bara med den vinande "niosvansade". Bild 5. Intendenten ombord var en glad prick. Till vardags arbetar han som kontorsråtta men sadlar under sommaren (maj - sep) om till saltstänkt beckbyxa. Visst, ok - intendenten ombord på ett fartyg sysslar i huvudsak med kontorsgöromål, det är helt rätt.
I infon han gav ingick det att lära oss alla segel, stående och löpande riggs alla namn - ja, det var ju inte så svårt, det var ju bara ca 150 olika termer att lära in på ca en timme.


Bild 6. I byssan var det tydligen blött då personalen där gick i sjöstövlar - ja, de odlar väl fotsvamp ombord och då förhoppningsvis bara för eget bruk.
Skeppsuret på (bild 7) är det enda föremål ombord på "nya Gerda" som en gång funnits på "gamla Gerda".


















Bild 9. Gerdas nakterhus. I bakgrunden, nere i navhytten skymtar förste styrman.








Bild 10. Främre däckshuset - byssan!
I förgrunden bar och gästskansens skylight.






























4 kommentarer:

Jonny sa...

Tack för mycket vackra och intressanta bilder! Fartyg är nästan lika vackra som kvinnor.

Bert sa...

Jo, segelfartyg är intressanta skapelser men är till skillnad från kvinnor alltid som vackrast när de är fullt påklädda.

Man får tacka för berömet!

Anonym sa...

Kalasfina bilder, du verkar vara en hejjare på att ta foton.

tomasrj sa...

Tack för läsvärt inlägg. Välvalda motiv på bilderna och initierad text.