Då GK-Lars är ovanligt hemkär så kommer han tråkigt nog sällan ut på andra resor än de han gör på sina domäner, egna och arrenderade - ja, jo, GK-Lars genomför en å annan bussresa också men de lär genomföras under protest . De många resorna hemmavid på GK-högen företas mestadels på hans älskade monstergräsklippare, traktorer, frontlastare och dumpers. Visst, jag höll på att glömma hans särskilda skötebarn, den röda mobila predikstolen som han använder vid de tillfällen han är hårt besatt av den svavelordskryddade GK-demonen.
Nu åker vi GK-Lars, denna gång går resan till Strömsrum och Pataholm. Då storgodsägaren på STRÖMSRUM starkt ogillar(personligen framfört av Baronen) att man fotograferar hans träslott(byggt vid mitten av 1700-talet) så visar jag denna gång istället upp ett av hans uthus(ekonomibyggnad) som är vackert beläget vid Alsterån. Man kan inte säga annat än att alla byggnader på Strömsrum:s gods är väl underhållna och till prydnad i det omgivande parklandskapet, detta till skillnad mot vad man kan säga om GK-högens diton. Ja, nu ska man ju inte jämföra slott med ett torp, men man kan ju tycka att det borde vore en mycket lättare uppgift att underhålla ett torp och dess hönsgård.
Bild 2. Djurlivet i Alsterån representeras här av den skygga Alsteråalligatorn som gärna gömmer sig bland näckrosbladen. GK-Lars som är van att bada i sina dammar vilka är fyllda med fredliga karpar får här i Alsterån se upp med strömt vatten och bitglada A-alligatorer. För den som tror att massavedsbiten som ses på bilden är den åsyftade A-alligatorn tar helt fel. A-alligatorn syns under vattenytan straxt ovanför massavedsbiten något till höger om bildens mitt.
GK-Lars, här kan du plocka strandängsblommor till frun, hon kan nog tycka att det vore trevligt med annat än de klöverblommor du vanligtvis kommer hem med efter det att du har klippt green å f-way.
Jovisstja, det ekonomiska glömde jag bort, du behöver inte vara orolig, det är gratis och helt laglig att plocka blommor längs med dikesrenen.
Du får ursäkta mig GK-Lars, nu gör jag en avstickare ut på bryggorna i Pataholm, ja, du är ju inte så värst trakterad av sjöliv och flytetyg men det kan kanske ändå kan vara intressant för dig att få en inblick i vad som finns att se och upptäcka längs med Mås/GK-kommunstrandlinjen. Dagseglaren som syns till höger i bild är byggd av Lunds Båtbyggeri i Ekenäs söder om Kalmar. Har för mig att modellen kallas Lotsbåt(byggd av glasfiberarmerad plast) detta då den ska ha sin förebild i de lotsbåtar som användes längs med södra Kalmar Läns kusten under 1700-1800-tal. Ute på Saltor vid båtuppläggningsplatsen fanns det till för några år sedan en väl bevarad lotsbåt som ska ha varit byggd på sent 1700-tal, den var i stort lik den på bilden - ja, givetvis var den byggd i trä och på klink med rejält breda bordläggninsplankor som var vanligt vid den tiden. Minns att jag såg den båtantikviteten segla på pataviken i början på 1990-talet. Ägaren sades vara Baronen på Strömsrum.
GK-Lars, nu är det dags för dig att på den här resan få göra ett besök i den f.d municipalköpingen Pataholm, du kommer säkert att finna det intressant och lärorikt.
Det rödmålade tvåvåningshuset kallas för "Slottet" men också för "Drottninghuset". Det "sägs" att drottning Kristina ska ha övernattat i "Drottninghuset", men då huset är uppfört på 1700-talet är det en omöjlighet. Förmodligen har det stått ett hus på denna plats innan det nuvarande byggdes, kanske var det i det ev huset som drottning Kristina(f 1626 - d 1689) övernattade någon gång under hennes regeringstid 1644 - 1654. Tidpunkten för den ev övernattningen kan ju förstås vara både före och efter hennes regeringstid.
OBS! Jag har efter angivet publiceringsdatum lagt till mer text med resmålsinfo, detta på begäran av GK-Lars!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar