torsdag 21 januari 2010

HÖFDING bryter is i Mönsterås Hamn Januari 1979


Bilderna i detta inlägg tog jag med en Konica Autoreflex T, normaloptik + en 135:a, film: troligtvis FujiCrome 200.
Och som vanligt, för större bild vänsterklicka på bilden.
Bild 1. HÖFDING, Kalmar Hamns isbrytare på väg in i Mönsterås Hamn under ymnigt snöfall.
På den här tiden fanns det knappast GPS:er och elektroniska sjökort på högupplösta bildskärmar till hjälp vid navigerandet. Radar, kompass, och död räkning var väl det som gällde när HÖFDING bröt sig upp genom Kalmar Sunds isen och in till M-ås.
Låten "VINTERSAGA med Monica Törnell är som klipp och skuren till dessa bilder från en gråmulen och kall Januaridag 1979.



Bild 3. Isbrytargubbarna ville gärna bli förevigade, minns att de frågade om jag kunnde fixa bilder åt dem från detta deras sällsynta besök i M-ås Hamn, och visst lovade jag det, men efter ett tag så glömdes det löftet bort. Vilken tjocklek hade isen vid detta tillfälle, kollar man på isflaket som pressats upp på högkant så kan den ha varit sisådär en 15 cm.





Bild 6. Har för mig att sågen som låg nere vid hamnen lades ner detta år(1979) så fartyget(ZUSSOW) på bilden var ett av de sista som nyttjade Mönsterås Hamn som utskeppningshamn för sågade trävaror.

Bild 7. Detta fartyg(COASTER CONNY) lossade en last av gödningsmedel, mottagare var Lantmännen.


Bild 8. Gubben i PV:n kanske satt och funderade på om han skulle köra ombord och ta sig en resa ut i vida världen, ja vem vet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du Bert,blev smått road över din rubrik.Trodde det var kommun hövdingen uti mönsterås som brytit isen.Kunde ju har varit så att han ramlat genom den och på såvis brytit den.

Bert sa...

Åkesson aktar sig noga för att beträda svag is, han är inte äventyrlig nog för att pröva. Skulle han nu ändå vilja ut på is så kräver han säkert att det ska vara is anlagd på metertjock betongsula gjuten på urberget.