torsdag 28 januari 2010

Kåtakyrkan i Storuman och Kåta Präster i Allmänhet

Bild 1. Inte är det "Kåtakyrkan" som syns i bakgrunden, men en och annan Kåt präst/pastor har säkert under århundradena huserat och domderat i Mönsterås Kyrka/Kyrkor.

Under förra veckan skrevs det mycket om den 30 år gamla "Kåtakyrkan" i Storuman. Orsaken till det mediala intresset var att kyrkorådet tagit beslut om att byta namn från "Kåtakyrkan" till "Kyrkkåtan". Anledningen till namnbytet är att kyrkorådet med dess ordförande Olof Wärnick i spetsen anser att namnet på kyrkan är ett alltför snuskigt namn vilket är stötande, namnet "Kåtakyrkan" skulle också kunna få ungdomarna i bygden att missuppfatta vad denna kyrka har för funktion och budskap menar kyrkorådet. Storumans ungdomar blir givetvis inte mindre kåta av namnbytet om nu kyrkorådets medlemmar tror det, kanske kan det få motsatt effekt.
I 30 år har den kåtliknande kyrkan haft detta namn vilket säkert dragit till sig uppmärksamhet från de som turistat i området. Intill "Kåtakyrkan" ligger en campingplats som haft stor nytta av "Kåtakyrkan" i sin marknadsföring.

Ett 60-tal mycket upprörda församlingsbor har skrivit under en protestlista mot namnbytet. Befolkningen i Storumans Kommun tycker att "Kåtakyrkan" är ett namn som väl beskriver platsen och folket i kommunen.
Det lär ju finnas en stor andel Samer i denna kommun och med tanke på deras omtalade och genvetenskapligt bevisade större kåthet mätt mot normalsvensken så tycker tydligen Storumanborna att namnbytet är att beröva dem en del av deras identitet.
Kyrkorådet i Storuman borde inte se det som snusk detta med kåthet då kåtheten är en grundförutsättning för männskligt liv och att det är just på grund av denna drift det finns en "Kåtakyrkan"-församling i Storuman - det nykristkonservativa kyrkorådet verkar ha svårt för att aceptera självklarheter.

Hur ser det då ut på kåtfronten i andra svenska kyrkoförsamlingar - ja, det verkar som att det finns gott om kåtprällar och pastorer i det här landet både förr som nu. Titt som tätt läser, hör och ser man i svensk media om hur prästerna manliga som kvinnliga är inblandade i div sexhistorier varav somliga föranleder rättslig prövning som exv Pingstvännernas sex och mordorgie i Knutsby för några år sedan. Sexlivet inom kyrkorna omfattar allt ifrån sexuellt utnyttjande av unga konfrimander till att änkekvinnor i sin sorg blir ett lätt byte för kåtprällar med mer köttslig lusta än andlig sådan.
Läste för lite sedan om ett gift prästpar(båda parterna var prästvigda)som gärna och ofta körde trekant med yttrligare en man inblandad, trepartsexet urartade tydligen i någon form av brottslighet vilket ledde till en polisutredning som i sin tur avslöjade trepartsexet.

För några år sedan var jag ytligt bekant med en ung söt prästdotter.
Hon brukade då och då berätta om sitt och familjens liv, vid ett tillfälle berättade hon lite motvilligt men ändå behövande om när hon besökte sin prästförälder på pastorsexpeditionen. Prästdottern som vid tillfället för denna historia hade ont om pengar besökte oannonserat sin prästförälder för att be om pengar. När prästdottern kommer in på pastorsexpeditionen finns inte hennes förälder på sin plats bakom skrivbordet(orsak, toabesök) varför hon sätter sig vid skrivbordet för att nätsurfa på förälderns tjänstedator. Datorn som hon trodde var avstängd visar sig ha stått påslagen men i energisparläge, när prästdottern rör vid musen aktiveras datorn varvid det på skärmen visas en nedladdad pågående hårdporrfilm. Prästdottern som inte är prydd eller oerfaren vid dylikt fortsätter att något chockad titta på porrfilmen tills föräldern helt plötsligt dyker upp. Hon vet inte hur hon ska bete sig eller vad hon ska säga, hon är generad över att hon avslöjat sin förälder med att porrsurfa varför hon utan att fråga om pengalån snabbt lämmnar pastorsexpeditionen.
Ja, den här historien är säkert ingen unik företeelse utan mera troligtvis en bland flera ganska vanligt förekommande sexuella aktiviteter i och omkring kyrkolivet i Sverige som i andra länder.

Kommer att tänka på en berättelse ur en av Mönsterås Hembyggdsförenings årsskrifter delvis handlandes om Mönsterås Kommuns mest kände person Carl Boberg. CB var ju förutom pastor i Missionskyrkan även riksdagsman för Högern och därtill tidningsredaktör.
Det står helt kort att pastor Carl Boberg hade bakat bullar med både frun och pigan och att de båda därefter samtidigt gick på jäsning.
Det var väl inte helt ovanligt i den tidens samhälle att manspersoner med hyfsad ekonomi och god social ställning tog det för en rättighet att pigan eller pigorna självklart skulle vara husbonden till lags i sänghalmen om han så önskade.

Prästen som sexobjekt för kyrkoförsamlingarnas kvinnor är ju ingen okänd företeelse utan mera en självklar ingrediens i kyrkolivet. Prästen som sexobjekt och förförare har ju då och då fått framträdande roller i romaner och filmer, inte minst förekommer det ju i porrfilmer. I Mönsterås Kommun bor det en livs levande HARDCORE PORNSTAR som spelat in flera filmer där präster ingår i rolluppsättningarna som omåttligt brunstiga påsättare, jag är övertygad om att den rollkaraktären inte är så långt ifrån sanningen.

4 kommentarer:

Jonny sa...

Närmare än så kan man väl inte komma utan att skriva rakt ut, skulle jag tro.

Bert sa...

Nej, det blir nog svårt!

Asplundare sa...

Tänk om alla präster såg ut som Jarl Borssén också......

Bert sa...

Inte helt fel, då finge ju alla kyrkobesökare sig en munter stund.