söndag 9 augusti 2009

Seglats med Briggen Gerda


I Onsdags den 5-8-2009 gjorde jag en seglats från Oskarshamn till Västervik med SnauBriggen Gerda från Gäfle. Seglatsen tog ca 10 tim, det mesta av tiden för motorgång då den vind som fanns tillgänglig blåste från Nord till Nordost och omöjliggjorde framfart enbart för segel.

Vä klicka på bilderna för större bilder.
Det finns två videoklipp i slutet av detta inlägg.

Bild 1. Kapten (kaparn) Carsten Hedlund och den hårt arbetande besättningen såg till att de flesta av seglen sattes så vi passagerare fick chans att uppleva Gerda någorlunda påklädd.




Bild 2. Bakom Briggen Gerda låg den tremastade fullriggaren Georg Stage. George Stage är ett danskt civilt skolfartyg som seglar med ungdomar som tänkt sig ett yrke inom den danska handelsflottan.
Vid avgången fanns bara jag och en till passagerare ombord (Melker från O-hamn). Det skulle snart visa sig att ytterligare en person bokat plats för denna resa.

När vi passerat Oceankajen slog Gerda av på farten och besättningen lade ut lejdaren på babordssidan varvid två besättningsmän bordade den snabbgående alupulpetaren som Gerda för med sig, besättningen satte upp högsta fart med kurs in mot Oskarshamn. Orsaken till denna manöver var att en tredje inbokad passagerare hade hört av sig via telefon, han stod akterseglad på kajen vid det nybyggda Sjöfatens Hus.


Bild 3. Gerda:s akterspegel.
Bild 4. Den akterseglade personen var från Mönsterås och heter Bertil. Bertil syns sittandes på mittoften i alubåten. När Bertil väl kommit ombord berättade han att han fått fel uppgifter om avgångstid då han kvällen innan ringt upp fartyget för bokning av resan.

Bertil blev snart på gott humör då han genast vid ombordstigandet blev serverad kaffe med tilltugg. Jag undrar om inte kaffet var spetsat med något sjörullat för Bertil brättade den ena historien efter den andra och värre och värre blev de - ja, jag ska inte återge någon av dem här, ja, inte ens den mildaste av dem, den om "pingjong!






Bild 5. De två kvinnoatleterna tar i allt vad de kan och det duger lika så gott som mankraft. Den mörkhåriga tjejen i mitten hade en imponerande styrka, väl i paritet med killarna ombord.





Bild 6. Den 79-årige maskinchefen (chifen) ombord på Gerda i samtal med Melker. Chifen är den tuffaste av alla hårdingarna ombord, trots sina 79 år dyker han ner i böljan blå ifrån brädgången varje morgon oavsett vattentemeratur. Melker från O-hamn berättade att han i många år seglat ombord på svenskflaggade maskindrivna fartyg och besökt de flesta länder som har kust och hamnar.


Bild 7. Här sitter två av de fem söta flickorna som fanns med ombord uppflygna längs brädgången. De här tjejerna berättade att de gick på Marint Gymnasium med inriktning på segelsjöfart.
Bild 8. De salta bönorna från bild 7 hittar man inte där man såg dem senast. Helt plötsligt fanns en av dem sittandes på en av råna högst upp (26 m) i fockmasten.
Ja, de här flickorna verkade inte rädda för någon ting som företogs ombord, ja inte ens för en gamal gubbe med kamera på magen.

Med anledning av redigeringsproblem orsakat av bilderna på högkant har jag tagit bort texten som hör samman med bilderna som följer efter bild 8.


































































































Videoklipp 1 finns i näst sista bildrutan : följ mast och segelskuggan mot spåröbergets granit under passagen genom spårösund.


Videoklipp 2: lyssna på sjömanssång akompanjerat av gnissel från tåg och talja.

4 kommentarer:

Jimmy sa...

Otroligt fina skutor,Götheborg var på besök här i stan förra året,sprang som en galning för att få bra bilder.

Bert sa...

Jag hade på gång att åka in och plåta G-borg förra året men något annat kom i vägen. Jag hade också tänkt besöka G-borgs byggplats under byggtiden men som ovan, något lade hinder ivägen.

Jo, dom är häliga dom här skutorna även om de är nybyggda och utrustade med maskin och dagens modärniteter för komfort.
Sjöfartsverket ställer lika höga säkerhets, utrustnig och kompetenskrav på dessa skutor och dess besättning som på dagens yrkessjöfart.

Mina favoritmotiv är marina miljöer som skärgård, skepp och båtar av alla slag och så en och annan vacker kvinna förstås.

Jimmy sa...

Livsnjutare där.

Bert sa...

Man gör ju vad man kan för att få njuta det goda livet medans det är möjligt att uppleva och finns tillgängligt.

Nej, jag har aldrig tilltalats av Lutherism, Kalvinism eller andra tokismer som lovar ett himelskt eller jordiskt paradis efter det att man först levt ett strävsammt jordeliv.