måndag 22 oktober 2012

HAJKUTTERMIX

OBS! Klicka på bilderna så förstoras de, två klick ger näst intill en helskärmsbild!

Bild 1. Hajkuttern TOVE ser ut att vara segelklar, seglen är lätt beslagna å ankaret är färdigt att fällas snabbt om så skulle behövas - sjöklar alltså. Ja, styrbordssidan från midskepps å för över ser ut att vara i fint skick, det lovar gott inför TOVE:s framtid som segelfartyg. Fick en pratstund med ägaren till TOVE, han redogjorde för ett minst sagt ambitiöst renoveringsprogram som sträcker sig 4 - 5 år framåt i tiden. Närmast väntande större arbete är att under den kommande vintern nåta hela skrovet, arbetet ska genomföras på Ekenäs Varv är det tänkt.
Bild 2. TOVE har ett kraftigt språng, det syns tydligt, till och med akterifrån, man kan nog påstå att TOVE är en kurvig dam, dessutom med kurvorna rätt placerade - en läckerbit!
Bild 3. Akterns brädgångsstöttor, skarndäck å avbärarlist/dekorationslist behöver helt klart bytas ut. Detta arbete ska enligt ägaren utföras i samband med att ett större jobb på aktern ska utföras om ca 4 - 5 år. Ja, kanske att det blir någon provisoriskt åtgärd innan dess.
Bild 4. Kan hålet i skarndäck, invid brädgångsstöttan, möjligen vara tänkt som mynt/penganedkast för de som kanske vill ge en slant anonymt till renoveringen av TOVE.
Bild 5. Ägaren kallar dylikt trä för "kulturved".
Bild 6. Allt på TOVE är rejält tilltaget och utformat/designat för hårt å tufft arbete på Nordsjön.
Bild 7. Visst är s.k. kulturved vackert när det är fläckvis målat!
Bild 8. Diagonaler i bilder är ju alltid att eftersträva, dock tycker nog ägaren att de uppspruckna diagonalande nåten är en pina att se, men de ska ju snart bli åtgärdade med drivgarn och tjärbeck.
Bild 9. Härlig kvällsljus gör den här bilden, fick betyget 5 på en skala av 1 - 5, detta av en välvillig kritikerkommentator på Fs. Är själv njöd med denna bild, enkel men ändå så skön!
Bild 10. En manuellt driven länspump, placerad vid stormasten, ja, här kan kapten surra pumpman vid en rejäl pinne under hårt väder. 
Bild 11. Traditionell bild, jovisst!
Bild 12 Nemas Problemas! AD-bildelargubben i bakgrunden har samma inställning till reparationer/renoveringar som ägaren till TOVE, inget är omöjligt med rätt delar/material och gediget kunnande. Ägaren av TOVE berättade att han bla är utbildad båtbyggare vilket ger Hajkuttern TOVE stor chans till att bli satt i segelbart å sjödugligt tillstånd.

Inga kommentarer: