söndag 19 december 2010

Gaffellriggade Potatis å Lök slupen Venus


OBS! För större bilder: vänsterklicka två ggr.
Bilderna är tagna med en Canon 40D bestyckad med EF-S 18-55 IS.

När man ser den här skylten(Bild 1) vet man att det är senhöst med snudd på vinter och att Lars Lind från Valdemarsvik har förtöjt sin danmarksbyggda(1930)gaffelriggade slup "VENUS" i Mönsterås hamn(tätorten). Skutan är som vanligt fullastad med potatis och lök för försäljning rakt över reling till kund på kaj. Potatis och lök(ca 5 ton)är odlat på Öland och pålastad i Mörbylånga, kanske att de båda knölfödorna också är odlade i mörbylångadalens erkänt bördiga jord. Saltsillen som också finns med i lastrummet levereras i plastspann och kommer förhoppningsvis som gammal svensk saltsilltradition bjuder, från vattnen kring Island och inte från som man skulle kunna tro av infon på skylten, från vattnen kring Öland.
VENUS, är som sagt en gaffelriggad slup(enmastad)byggd i Danmark år 1930, hon är försedd med en encylindrig tändkulemotor av märket Hundested, motorkonstruktionen är från 1920-talet.
Lars Lind köpte VENUS något av åren i början av 1990-talet. VENUS var ganska så illa däran när Lars tog hand om henne, närmast beskriven som ett vrak. 2003 var den ca 10 år långa renoveringstiden av Venus avklarad och återställd till fullvärdigt seglationsskick.

Bilderna i detta inlägg togs 12/11/2010, tolv dagar senare 24/11 kom den första snön massivt neddalande och det varde helt plötsligt och ovälkommet tidig snövinter även detta år. Snart har det vita eländet legat kompakt i en månad och lär väl som förra året ligga bra långt in i Mars.

















7 kommentarer:

Asplundare sa...

Det första jag tänker är att det var tusan så granna bilder, det andra är att det inte är så länge sedan det var ett helt annat väder.....

Bra skjutet Berra! E

Bert sa...

Tack för berömmet Elin! Måste erkänna att jag är hyfsat nöjd med dessa VENUS-bilder, särskilt då med tanke på att objektivet är ett plastigt s.k. kitobjektiv. Något mer prisvärt normalzoomobjektiv med IS är nog svårt att hitta, köpte det dessutom begagnat för halva nypriset.
Vädret ja, kan man säga annat än, FY FAN SÅ TRÅKIGT.

Unknown sa...

Nåt av det finaste jag sett.drömbåt samt drömjobb och vilken arbets miljö

Bert sa...

Absolut, hon VENUS är en fin liten segelskuta, kanske till och med en av de allra finaste i landet. På VENUS är det mesta tidstroget och genuint detta tack vare att skepparen på VENUS föredrar att segla sin skuta så som hon seglades förr i tiden.
"drömjobb", ok, visst verkar det mysigt och lite äventyrligt att segla en dylik skuta sent på hösten och tidig vinter. Skepparen intygar att så är det för honom, men för de flesta Svenssons så framstår nog detta livet som något helt mardrömslikt. Skepparen är pensionerad sjökapten och gör sina potatisseglatser mest för nöjet och intresset av att visa upp äldre tiders kusthandel och skutseglartraditioner samt att han får in en del pengar till underhållet av kusthandelsskutan VENUS.

Unknown sa...

Jag seglade med kapten Lind under ett antal år han som befälhavare och jag som styrman. Vi hade en fin tid tillsammans och fungerade bra ihop vi håller fortfarande kontakten trots att senaste gången vi träffades var 1980 och jag hoppas att det inte var den sista. Lars lycka till med din Venus du kan det med skutor om inte annat så har kapten Rudolf Kindström lärt dig det som du kan idag och som du även lärt mig.
Ditt gamla styre Lars Borgström.

Jakop sa...

Hur får man fatt på skepparen på Venus, Valdemarsvik? Finns det ett telefonnummer man kan ringa? Jag skulle gärna vilja veta mer om skutan och om man ev kan chartra den för nån skärgårdstur eller så.

Bert sa...

Hej Jakop!

Jodå, jag har Lars Linds tfnnr, försök med 073 8341541! Men, det är nog 7-8 år sedan Lars gav mig det m-numret - så, inte omöjligt att det kan vara inaktuellt.

Lars var här i M-ås i höstas(2021) med sin "VENUS" och som vanligt lastad med livets tre matnödvändigheter, potatis, lök och sill. Och så långt var Lars "still going strong" trots att han rimligen måste ha passerat 80-strecket vilket inte märks det minsta då han agerar mer som en frisk och kry 35-åring.

Vet att Lars tidigare har kört/seglat charter-skärgårdsturer. Så om, passa på medans chans finns att få uppleva hur det känns att segla en gaffelriggad slup. Det är inte heller fel att få möjligheten att lyssna på en tändkulemotors sköna sång.