onsdag 24 augusti 2022

EN SNÅL TYP - DISKUSSION MED KOMMUNALRÅDET I MÖNSTERÅS ANDERS JOHANSSON (C)

I går tisdag den 23 Augusti 2022 hade jag ett längre(ca 30 min) samtal/diskussion med kommunalrådet i M-ås, Anders Johansson(C), detta utan för entrén till ICA Algots. Diskussionen kom att  handla om vindkraft, kärnkraft, kommande biogasanläggning och självklart också Anders skötebarn industrivindkraft-anläggningen Åby - Alebo. 

Elkrisen/bristen i elområde SE4 var också på tapeten där jag framförde att Sverige ska vara ett enda elområde och att priset där i stort ska vara ett och det samma. Anders som är extremt marknadsliberalt inriktad ville dock inte se någon sådan lösning, han kunde dock tänka sig att SE4 skulle slås samman med SE3, tyvärr skulle den sammanslagningen inte göra någon större skillnad för priset per kWh för oss i södra Sverige. Vi i elområde SE4 får finna oss i att inte längre tillhöra Sverige då TOK-EU har bestämt att vi istället hör samman med de tre Baltländerna, Estland, Lettland och Litauen samt Polen, Tyskland och Danmark DK2. 

Jag upplyste då Anders om att i EU-landet Frankrike har man endast ett elområde och ett och samma elpris gällande i hela landet. Exportelen däremot har fransoserna satt ett högre pris på och så skulle det också kunna vara i Sverige om sosseregeringen och deras stödpartier C, MP, L hade velar ha det så. Men den svenska regeringen vill istället dra in så mycket div elskatter + moms det bara går från svenska folket, det är ren stöld - ca 70 - 80 miljarder för 2021.

Sverige och den sittande regeringen kan enligt avtal med EU(Lissabonfördraget) helt och fullt bortse från det avtalade, det att Sverige ska låta 70% av den i Sverige producerade elenergin vara tillgänglig på den sk "spotmarknaden" - alltså, att den sverigeproducerade elenergin ska vara tillgänglig för övriga EU-länder + Turkiet. Självklart ska alla länder oavsett var de är belägna se till att de är självförsörjande vad det gäller elenergi, eller om inte, anpassa sig till förutsättningarna som ges. 

Anders Jonsson var helt införstådd med den möjligheten men var ändå tveksam till att nyttja den möjligheten då han hellre såg att de höga elpriserna låg kvar då det gynnade honom själv. Han framförde också att svenska pensionspengar som investerats i elbolagen då skulle generera en betydligt högre avkastning och ge högre pensioner. Jag höll förstås inte med honom, då ev höjda pensioner pga av den placeringen knappast får ett direkt genomslag i det omedelbara nuet i reda pensionspengar som kan betala de galet höga elkonsumentpriserna som är för dagen.

Anders Johansson påstod att de 36 industrivindkraftverken verksamma inom markområdet Åby-Alebo, årligen utan prut, kommer att ge 100 000 villor all den elenergi de kräver - NJA, i så fall anser och hävdar Anders J att VINDKRAFTVERK ger en PLANERBAR elenergiproduktion oberoende av sin kraftkälla VINDEN. Dock är alla andra än just Anders eniga om att VINDKRAFTVERK är en OPLANERBAR elproduktionsteknik. Om Anders istället sagt att Åby-Alebo-kraftverken "KAN" förse mellan typ 10 000 och  i allra bästa fall 100 000 villor med el så hade han framstått som 100% verklighetsbaserad. 

Anders agerar med traditionell "POLITIKERRETORIK", alltså, typ "HITTEPÅ", märklig taktik när alla röstberättigade väljare och minsta snorunge vet att "VINDEN" är oförutsägbar. Att man som Anders som i sin politiskt färgade vindkraftspropaganda väljer att gå ut med utopi/fantasi-uppgifter är knappast förtroendeingivande. Anders skryter gärna i "Smålandsnytt"(regional-TV) över det att han och övriga beslutsfattare(inklusive SOSSARNA) i Mönsterås Kommun är "pragmatiker" och därför snabbt anpassar besluten till den rådande verkligheten - vilket NYS! Så Anders, varför har inte de under lång tid otidsenliga vattenreningsverken i Mönsterås Kommun börjat avvecklats förrän NU 2022? Svar: nybyggnationen av vattenreningsverket vid Nynäs är inget annat än vältajmat VALFLÄSK! 

Ja, det var mer än det ovan framförda som dryftades under den här halvtimmen, som exv den kommande biogasanläggningen och möjligheten att driva det som ett biogaskraftverk i syfte att stötta vindkraftverken i närområdet(drygt ett 80-tal) när deras opålitliga kraftkälla, VINDEN, behagar ta paus.

Nåväl, kan bara säga att Anders som person framstod som öppen och nyfiken, inte alls otrevlig, inte heller någon större avoghet visades upp eller för tiden vanligt förekommande överlägset ovanifrån nedblickande som är typiskt för många andra inom politikeradeln. 

P.S. "EN SNÅL TYP"! En rolig betraktelse: Anders höll under hela samtalet krampaktigt fast i en plåtbunke väl rågad med  grönfärgade karameller. Detta godis var förstås avsett att bjudas på, dock fick jag inget erbjudande av Anders att ta en full näve eller ens en styckebit av det grönfärgade godiset(hahaha). När vi avslutat samtalet och jag tagit några steg mot bilen hör jag att Anders centerkollega(en kvinna) säga, "bjöd du honom inte av karamellerna"! Ja, Anders var nog i full chock över att det finns en och annan kommuninnevånare som öppet visar att han inte har samma politiska åsikter som han själv OCH inte minst kan bjuda honom på en diskussion värd namnet. 


Inga kommentarer: