onsdag 23 december 2009

Värmlandskörv


I snart 20 år har morsan och jag gjort "Värmlandskörv", det har blivit lite av en tradition att göra korv då slaktsvinet blivit levererat.
Blid 1. I den rostfria bunken finns 4 kg blandfärs av fläskkött och nötkött, iblandat är också malen rå potatis, brynt lök, kryddor och fläskspad.
Blandandet av färssmeten och övriga ingredienser görs för hand.
Recept i slutet av inlägget.


Bild 2. Innan man börjar korvstoppningen så steker man till några små färsbiffar för provsmakning.


Bild 3. Nödvändig maskinvara för korvstoppning är exv en hemassistent av modell/märke Elektrolux som visas på bilden här ovan.



Här förkokas den hemgjorda "Värmlandskörven" i ca 10 min innan de läggs i frysen, förkokningen av korvarna sker för att inte den inblandade potatisen ska sätta allt för stor prägel på smaken och för att korvarna annars blir mörkfärgade och då oaptitliga.

GrundRecept på "Värmlandskörv"
1 kg nötkött, 1 kg fläskkött.
Ca 2,5 kg skalad potatis som males eller 1/2 lit korngryn.
1/2 - 3/4 lit fläskspad.
3 msk brynt lök.
3 msk salt.
2 tsk vitpeppar.
1 tsk ingefära.
1 tsk kryddpeppar.
1 tsk salpeter (vi använder inte salpeter).
Ca 8 m krokfjälster.

Man kan givetvis smaksätta korven efter vad den egna gomen föredrar, själv har jag lagt till grillkrydda(KajP´) och vitlök.

Beredning: blanda nöt och fläskfärs väl med potatisen, löken och kryddorna. Smeten späds med fläskspadet lite i sänder under blandandet.
Färssmeten stoppas rätt så löst i krokfjälstret. I stället för potatis kan korngryn användas, korngrynen ska då svälla i fläskspadet över natten.
Om korngryn används kallas körven för "Lungkörv".
Värmlandskörv bör kokas innan den djufryses!

2 kommentarer:

Jimmy sa...

Så gött det ser ut,mycket goda kryddor som sätter piff på det hela.

Bert sa...

Jodu, "gött" är bara förnamnet!