söndag 6 december 2009

Besättningsbilder från Segelfartyg


Bilderna i detta inlägg är hämtade ur boken "Captain´s Album".
För större bild, vä klicka på bilden!

Bild 1. Gubbarna ser ut att förbereda förtöjning genom att skarva en kastlina till änden av förtöjningsvirket. Vad för slags knop eller stek som de använder vid skarvningen är svårt att se. I kaständen av kastlinan gjodes säkert också en "monkeys fist"/"apnäve", den fungerade som tyngd i kaständan.


Bild 2. Segelmakare/Segelsömmare under arbete i godväder.


Bild 3. Fångad Abatross i näven på en beckbyxa. Har i någon berättelse läst att man vid infångandet av Albatrossar använde agn på krok som släpades efter skutorna.


Bild 4. Fritidsnöjena ombord på segelskeppen var säkert inte så många då den mesta av tiden under segel gick åt till arbete och sömn. Väl förtöjda i land eller uppankrade på någon ankarredd och tid fanns tillgänglig så var säkert styrkemätningar och gymnastik/akrobatik en populär sysselsättning bland de yngre i besättningen.


Bild 5. Gång runt Kapstan. På de flesta större skepp fanns det minst en "Kapstan", oftast då för att ta hem ankarkätting och lyfta ankare med. På den här bilden kan man se att några av kapstangångarna tittar uppåt till, varför man kan anta att man lyfter upp något i riggen, kanske en ny "RÅ".


Bild 6. Besättningsfoto taget på den 4-mastade järn/stål Barken Lyntons "poopdäck"(mindre upphöjt däck på järn/stålskepp). Lynton sjösattes 1894 i Liverpool, 1914 såldes hon till skeppsredare Robert Mattson Mariehamn Åland. 21 Maj 1917 sänks hon av en tysk u-båt utanför Irlands sydkust.



Kaptenens fru på den 3-mastade Barken St. James från New York tycks ha en behaglig tillvaro under seglatsen. Det var väl inte helt ovanligt att kaptenernas fruar och barn var med på kortare seglingar då och då under bra förhållanden.
Vad det gäller denna 3-mastade bark St.James så verkar hon vara helt nybyggd när dessa foton togs(12 foton), allt är tipp topp, kanske är det bara en kortare nöjes eller leveransresa där familjen, fru, dotter och hund fått möjlighet att följa med.



Här tar kapten på St.James solhöjden med sin andra medhavda sextant. Båda inststrumenten är i behov av speglar och varsam behandling för att kunna fungera och ge sin användare ett tillfredsställande nyttjande.

Inga kommentarer: