torsdag 2 september 2021

INGRID&MARIA - STASISVENSKARNA - DEL 1: 57 SVENSKA STASISPIONER SLIPPER ÅTAL

1989 var den kommunistiska staten DDR:s historia över/till ända till det östtyska folkets stora glädje. Tyska som andra länders forskare samt förstås andra länders säkerhetstjänster var snabbt på plats för att komma åt den östtyska säkerhetstjänsten STASI:s arkiv innehållande uppgifter om personer med medborgarskap i andra länder som haft uppgiften att spionera för DDR:s räkning i sina hemländer, exv Sverige.

Den svenska forskaren och Professorn Birgitta Almgren fick efter 2007 ta del av STASI-handlningar gällande svenskar som spionerat för DDR:s räkning. Dock var B Almgren tvungen att avge ett tystnadslöfte till den svenska regeringsrätten, ett löfte om att aldrig avslöja namnen på de svenskar som spionerat för STASI/DDR. 

2007 lämnade CIA ut uppgifter till svenska staten gällande 500 täcknamn ang svenskar som aktivt arbetat för DDR som spioner! Av dessa 500 har SÄPO kunnat identifiera 57 svenska DDR-spioner medans Birgitta A nämner 53 st diton. Alltså det fattas helt plötsligt 4 svenska STASI-spioner i B Almgrens redogörelse. Dock finns det fler uppgifter gällande antalet svenskar som arbetat för STASI/DDR som spioner eller informatörer. Frilansjournalisten Björn Cederberg uppger att 900 svenskar var registrerade av STASI/HVA. 

Ja, hur stort antal svenska DDR-spioner som varit aktiva och hur många diton lär vi aldrig få reda på. Det är mycket märkligt att de 57 svenskar som SÄPO vet har varit DDR/STASI-spioner "inte har åtalats och dömts för spioneri/landsförräderi". Det handlar förstås om att sossestyrda SÄPO har fått order om att totalmörka vilka personer det rör sig om då de allra flesta av dem med all säkerhet har starka kopplingar till SAP(Socialdemokraterna). Det uppges att de flesta av de svenska DDR-spionerna fortfarande lever och är yrkesverksamma samt är i slutet på sina karriärer och innehar höga befattningar inom den svenska staten och dess fögderier. 

Det diffar som sagt 4 DDR/STASI-spioner mellan SÄPO(57) och B Almgern:s(53) offentliggjorda uppgifter och det kan tyckas märkligt, så varför. För min egen del gäller följande: de fyra svenska DDR-spionerna som är bortgallrade på Birgitta Almkvists spionlista är med all sannolikhet fortfarande verksamma och det på de allra högsta posterna i svenskt maktutövande.

 

 

 

Inga kommentarer: