söndag 20 februari 2011

Bilder från Kvarnholmen Kalmar okt 2003


För större bilder vä-kl på bilderna. Bilderna är tagna 29 okt 2003 med en helautomatisk Olympus C-220 zoom, 2MP.
Bild 2. Kommer nu inte ihåg vad antikvarien på bilden hette(tillägg:namnet på antikvarien är, Claes Ågren), men minns att han alltid var vänlig, trevlig och språksam trots den totala oredan(ett rent kaos) som rådde där inne. Problemet vid besök var att det var i det närmaste omöjligt att ta sig fram bland alla böcker som låg instabilt staplade i 1,5m höga drivor på hela golvytan från entrédörren till de innersta vrårna. Det var bara antikvarien själv som med långa kliv och ibland hoppande tog sig hjälpligt fram.
Antikvariatet låg på Södra Långgatan.








Bild 5. Det här huset kallar jag för "Ånglokomotivhuset" då översta delen liknar ett gammalt ånglokomotiv. Vem kan ha fått för sig att bygga ett sådant här märkligt hus inne på historiska Kvarnholmen och hur har man kunnat få bygglov då huset så markant avviker från övrig bebyggelse. Kanske att det är en SJ-anställd loktokig nörd med röd sossepartibok ständigt medförd i kavajens innerficka som låtit bygga det här charmiga huset.
Bild 6. Västerport en dag i aug 1543. Kanske att Nils Dacke:s vid stegling avhuggna huvud hänger där ovanför portöppningen.









2 kommentarer:

Asplundare sa...

Magnifika bilder Bertie! När jag var folkhögskoleelev på Öland drog man ju omkring i Kalmar en hel del och då fanns det ett bokcafé (troligen extremt kommunistiskt) som påminde om antikvariatet tycker jag. Men jag har nog rört ihop det, trots allt tjugo år sedan...Det var ju till och med innan jag träffade dig!
Ska du inte ta dig hit så jag får bju på en lunch? Vi börjar väl försöka hitta en dag redan nu, precis som förra året när vi kom till skott i augusti till slut...Välkommen! E

Bert sa...

Hej Elin!

Det måste ha varit heta intensiva romanser du haft då du varit borta från skrivandet och läsandet i mer än en månad.
Vad det gäller antikvariatet så kan det nog ha varit både vrålkommunistisk som högerextrem verksamhet i denna lokal, skillnaden mellan dem är ju inte så stor. Antikvarien på bilden är politiskt verksam Moderat och medlem i en av Kalmars mera insynsskyddade frimurarsällskap samt aktiv i Sv Kyrkan och Stadsmissionen.
Man bockar och bugar för inbjudan till lunch. Jag kommer säkert att ta en tur till Västervik någon gång under den förestående sommaren, men när, är det svårt att sia om nu.
Det får bli när det blir och passar oss båda.
Bilderna, jodå, de duger att titta på om än att de inte är några mästerverk, har dock fått bra recensioner på fyra av dem, detta på en skandinavisk fotosajt.

Vi hörs och syns!