söndag 11 oktober 2020

NY FAVORIT EN GRYM DANSLÅT - MASTER KG - "JERUSALEMA" VOKALIST "NOMCEBO ZIKODE"

Den Sydafrikanska danslåten "Jerusalema" är en helt galet grym danslåt som på ca ett halvår har erövrat musikvärlden likt en plötsligt uppkommen enorm tsunami. Musiken är skriven och producerad av DJ Master KG, framförd av vokalisten och textförfattaren Nomcebo Zikode. När jag hörde låten första gången på P4 Kalmar var min första tanke att det är utan tvivel en låt med ursprung i Sydafrika, det finns ett speciellt sound och rytm i deras låtar som är omisskännligt. Vokalisten Nomcebo Zikode är ett senkommet(34-årig tvåbarnsmor) stjärnskott, hur det nu kan vara möjligt då hon har en lång karriär(15 år) som bakgrundssångerska och dessutom är syster till DJ Master KG. Nomcebo har en röst som är behagligt stabil och oansträngd oavsett om hon går ned djupt eller högt upp i tonskalan, dessutom sjunger hon på ett språk som måste vara gjort för att framföras sjungandes, mycket vackert. Dansrörelserna som kan ses framföras på andra YT-videos i samband med den här låten är också de från Sydafrika, där ingår de i en allmänt förekommande bröllopsdans i grupp, typ "Line Dance".

Att "Jerusalema" har blivit en dansmegahitlåt är inte svårt att förstå då den är oerhört medryckande, har nog aldrig upplevt något av den kalibern tidigare. Den här låten blev och kommer att vara en mycket svettig upplevelse då låten är utmärkt att dansgympa till från gryning till sena natten. Så tycks det också vara för enormt många andra danssugna runt planeten Jorden. Det verkar dock som att denna MegaMega-danshit har missat Sverige, Kina, Nordkorea och den muslimska världen, detta då det inte finns en enda Jerusalema-dans-video från nämnda länder upplagda på YOUTUBE. Anledningen till den omständigheten kan vara av politisk och religiös natur då texten till "Jerusalema" ursprungligen är kommen ur Nomcebo:s bibliska kristna tro och utifrån ett personligt krisläge där hon var ytterst less på livet vilket fick henne att intensivt be till sin gud om ett mirakel - så där av låtnamnet "Jerusalema" som förmodligen gestaltar det kristna himmelska riket.

Men som tur var för Nomcebo och oss andra kom ett erbjudande i rätt tid från hennes bror DJ Master KG, hon erbjöds att få sjunga den här låten om hon kunde fixa till en bra text. Ja, kanske att texten är malplacerad i de ickereligiösa sammanhang den oftast framförs i. Dock har jag sett videos där både nunnor, munkar och präster är iförda sin fulla religiösa utstyrsel samtidigt som de dansar till "Jerusalema", förmodligen ser de i texten sin egna önskan framföras, den om att få lämna jordelivet.

 


2 kommentarer:

Jonny sa...

Fin låt, men när får vi se Bert själv dansa runt på Hagagatan till denna. Det vore väl en syn för gudarna.

Bert sa...

Hahaha, gudarna och grannarna skulle förfäras och må grymt illa om ett dylikt spektakel skulle utspela sig på Hagagatan.