fredag 5 juni 2009

Köpmannaföreningens sist hållna kafferep en dyr affär för köpmännen i Mönsterås


För några dagar sedan hade jag ett samtal med en av Mönsterås köpmän, vi kom att jämföra fikapriser i Mönsterås och Kalmar. I Kalmar kan man fika väldigt billigt på "City Gross" 25 sek för kaffe och en bamsigt stor bakelse, på vanliga fik får man för en liknande komposition betala mer än det dubbla.

På "Kafe Kvarnen" i T-nabben får man exv betala 40 sek för en kopp kaffe och en liten morotskaka. Ett landsortskafe som detta som tar ut storstadspriser lär inte få många besökare från närområdet, T-nabbe by.

Nåväl, köpmannen klagade över vad han/hon hade fått betala för fikat på Nelssons Cafe där köpmannaföreningen hade förlagt sitt sist genomförda föreningsmöte. Han/hon och övriga köpmän hade nämligen på Nelssons Cafe fått betala fullt pris för fikat precis som vilken konsument som helst. Tydligen är köpmännen i Mönsterås ovana vid att få betala vanliga konsumentpriser på varor och tjänster - frågan som följer blir då, till vilka priser brukar köpmännen i Mönsterås handla när de själva är konsumenter.

Är det möjligen så i Mönsterås så som det är i Kalmar där företagarna (gällande alla brancher) har en egen svart sälj och bytesmarknad för varor och tjänster.

För några år sedan fick jag berättat för mig om den svarta marknad av bytestjänster och varor som existerar mellan köpmännen/företagarna i Kalmar, berättaren som själv är köpman och dessutom har en kommunal chefstjänst håller jag för att vara en fullt trovärdig person.

Detta med bytestjänster och varor mellan företagare kan ju inte vara en unikitet för Kalmar enbart, detta förekommer rimligtvis då på alla platser där det bedrivs handel.
Nelssons Cafe kan man ju utesluta då de bevisligen tar ut fullt pris även för de inom den egna sekten.





Inga kommentarer: