fredag 15 maj 2009

ALMI Företagspartner hotar med att sabotera min eventuella företagsetablering


Hösten 1994 tar jag Tfn-kontakt med ALMI Företagspartner Kalmar Län AB i Oskarshamn, jag har en företagside som jag funderat på i några år och vill få den bedömd och kritiskt granskad innan jag drar igång verksamheten, det finns ju många fallgropar att hamna i för en person som aldrig tidigare drivit ett företag.

ALMI:s mål och riktning sägas i dess marknadsföring vara att hjälpa nya som verksamma företag med råd och eventuell finansiering, detta utan några förbehåll som att den råd och finansieringssökande måste vara PK.

Vid mitt kontakttagande med ALMI hösten 1994 får jag själv välja kontakt/rådgivningsperson, receptionisten rabblar upp ett antal namn på tillgängliga ALMI-tjänstemän. Ett av namnen är bekant, det är en person som jag tidigare gjort två båtaffärer med under andra halvan av 1970-talet, personen drev ett båtsäljföretag.
Jag har från 1977 och fram till hösten 1994 inte haft någon som helst kontakt med denna person förutom ett helt flyktigt sammanträffande på parkeringsplatsen utanför "Hanssons Krog" i Kalmar hösten 1992.

UTANFÖR HANSSONS KROG 1992
Vid detta korta plötsliga sammanträffande 1992 ställs de sedvanliga frågorna som brukar förekomma då man inte setts på några år, i detta fallet rör det sig om en tidsrymd på ca 15 år som gått sedan leveransen av den helt nya Monark 690 MS jag köpte 1977.
Naturligtvis ställer den fd båtförsäljaren den för svenskar oundvikliga obligatoriska frågan "vad arbetar du med". Jag berättar att jag detta år i Juli blivit erbjuden att sluta min anställning på SAAB-SCANIA i Oskarshamn mot ett pengaskadestånd (senare av A-kassa och Metall 32:an ändrat till avgångsvederlag) och att jag accepterade detta erbjudande.
Den fd båtförsäljaren höjer på ögonbrynen och ser väldigt bekymrad ut, han säger med allvarstyngd röst "du kommer aldrig mer att få en anställning - ett arbete".

Ja, vad säger man och hur reagerar man på ett sådant uttalande, min omedelbara reaktion blir en lätt förvåning, jag frågar undrande: på vilka grunder kan du göra ett sådant uttalande.
Den fd båtnasaren berättar då att han sedan en tid tillbaka är statlig tjänsteman på ALMI Företagspartner Kalmar Län AB och att det med det följer insikter och vetskaper.
Med Facit i hand ca 17 år efter hans uttalande måste jag om än motvilligt ge honom rätt i hans framtidsspådom om min chans till ett arbete. Den här personen är nu inte ensam om att uttrycka sina vetskaper om min framtid. Jag har av flera handläggare på ARBETSFÖRMEDLINGEN i Oskarshamn och Mönsterås blivit uppmanad att ändra attityd mot det svenska samhället och dess företrädare och andra makthavare som exv arbetsgivare - OM INTE så kommer min situation att förvärras.
Det handlar alltså om rena hot om social och ekonomisk misär som statens drängar och pigor har framfört, givetvis på order av sin uppdragsgivare den svenska staten.
GASBOMBEN
När jag stiger in på den av mig sedan tidigare bekante ALMI-tjänstemannens kontor så är det med en negativ inställning till personen ifråga, hans domedagsprofetsia några år tidigare i minne och att den första båten jag köpte av honom, en Flipper 570 levererades med en läckande fast installerad bensintank (100 l) vilket gjorde båten till en gasbomb, mig ovetandes vid leveransen.
Jag har åtskilliga gånger ställt mig själv frågan: visste han om läckaget denne båtnasare, reservofficer och hängivne rojalist.
Vad skulle i så fall kunna vara orsaken till hans tystnad: var det krassa ekonomiska själ eller var det ett planerat mordförsök arrangerat så att det skulle rubriceras som explosion/brand orsakad av en slarvig båtägare.
Jag konfronterade säljaren men han nekade givetvis till all kännedom om skadan på tanken.
BESÖKET PÅ ALMI Företagspartner Kalmar Län AB
Nå, varför väljer man en person som ger negvibbar, ja säg det, troligtvis var det av den anledningen att det var bekvämt med en kontaktperson jag redan kände och att han tidigare varit verksam inom marin verksamhet.
Samtalet kommer igång och inleds med snack om livet och båtaffärerna vi gjort, givetvis kommer frågan om jag fortfarande är arbetslös upp, upplyser honom om att jag gick på Komvux och eventuellt skulle studera vidare. jag upplevde så långt samtalsstämningen som helt OK.
Några veckor innan detta möte skickade jag in min affärsplan för företaget ifråga. Utlåtandet blir positivt, han ALMI-tjänstemannen anser den vara helt genomförbar men menar att det finns andra som har bättre möjligheter att realisera iden - vem då, jo, han ALMI-tjänstemannen själv.
Han säger: "det är jag av oss två som kan den här branschen och bäst känner den svenska östkustens skärgårdar".
Han berättar att han under 1980-talet seglat som charterskeppare i de grekiska, jugoslaviska och turkiska arkipelagerna samt innan dess vistats mycket i de farvatten jag tänkt bedriva verksamhet.
Jag frågar: varför har du då inte redan kört igång en sådan här verksamhet, det verkar som att du försöker hindra mig från att realisera mina planer.
ALMI-tjänstemannen blir nu aggressiv i sin argumentation och frågar om jag fortfarande har socialistiska åsikter om samhällsbyggnad och företagande. Jag svarar att jag i grunden så har jag nog en lätt färgad socialistisk syn på dessa frågor men att jag inte kan se några hinder för företagande i det.
ALMI-tjänstemannen säger då med tydligt visad ilska, "om det är så att du fortfarande har socialistiska idéer och genomför din företagside så ska jag göra allt vad jag kan för att stoppa dig. Jag har många kontakter och det på alla plan i det svenska samhället, jag kommer att informera dessa kontakter om din person - det blir helt omöjligt att driva ditt företag, jag kommer att se till att det går åt helvete för dig, tro mig".
MIN REAKTION
Ja, inte blev jag glad, jag skäller ut honom efter noter och säger att jag ska anmäla honom för dels åsiktsförföljelse men också för att han som ALMI-tjänsteman hotat att omintetetgöra mina planer genom att aktivt försöka påverka diverse beslutsfattare negativt i deras beslut rörande mitt företagande.
ALMI-tjänstemannen hånler och frågar om jag möjligtvis har med mig en dold bandspelare.
Om jag inte har någon teknisk bevisning för min anmälan så kommer han att blåneka - han säger vidare: vem av oss två tror du kommer att bli trodd.
ALMI-tjänstemannen reser sig upp och säger att jag ska försvinna ut från hans kontor snabbast möjligt, han kommer fram och ställer sig alldeles nära där jag sitter, ja jag har inte så mycket annat att göra än att resa på mig och gå därifrån, han följer mig ner till entredörren där han ger mig en lätt knuff i ryggen när jag passerar ut.
MOMENT 22
Jag tar kontakt med receptionen på ALMI Företagspartner Kalmar Län AB och ber att få tala med en för ärendet lämplig tjänsteman att lämna min protest och anmälan till, efter någon minut får jag ett namn och ett Tfn:nr till en person i Stockholm som sägs vara högsta ansvariga för statliga ALMI.
Personen ifråga verkar högst förvånad över mitt samtal och vad jag har att berätta, han upplyser mig om att varje enskilt läns ALMI-kontor är självständiga och ansvariga
för sin verksamhet och att jag därför ska rikta min anmälan till ALMI-kontoret i Oskarshamn.
Jag tar åter kontakt med ALMI-kontoret i O-hamn men får till svar att åter ta kontakt med personen i Stockholm.
Jag förstår nu att man på ALMI inte kommer att ta emot min anmälan, jag har hamnat i en moment 22 liknande situation.
Så vad göra, man tvingas att som bastard baronen i romanen om Hedebyborna - resignera!





Inga kommentarer: