lördag 30 maj 2009

Fuskas det på golfbanorna i Sverige


Enligt tidningen Svensk Golf är fusket på golfbanorna i Sverige ett stort problem.
Svensk Golf skriver att, "tänjer man det minsta på reglerna blir golfen snart ospelbar".
Tidningen gjorde 2007 en enkät bland 2475 golfspelare här i Sverige, 887 av dessa erkände att de medvetet hade fuskat.
Alltså, mer än var tredje spelare fuskar under golfronderna, golf är ett spel där man till stor del själv är sin egen domare då markören och medspelarna i bollen knappast kan hinna med att se allt som sker.
Hur stort är mörkertalet, förmodligen betydligt större än vad Svensk Golf:s enkät visar.

Så fort det handlar om tävlingsspel, om så i sin mest anspråkslösa form, eller hcp-grundande rond så gäller det som står i regelboken.
Alltså ingen toleransnivå!

Då jag inte spelat så länge och inte deltagit i mer än fyra tävlingar så är det svårt att vad det gäller tävlingar ge något svar på frågan.
Däremot vad det gäller helt vanliga ronder så stämmer Svensk Golfs enkät mer än väl.
Spelade under några år med ett och samma gubbgäng där fusket mer eller mindre var satt i system, fusket bestod oftast av att inte redovisa samtliga slag, eller förbättra bollens läge i smyg, eller att inte vilja sänka sitt hcp.

Det här med hcp-sänkning var något som gubbarna hade en egendomlig inställning till, de var helt emot att sänka sig från det hcp de själva hade bestämt var ett bra hcp utifrån det perspektivet att de fick bra betalt med poäng på den hcp-nivå de valt att lägga sig på, oftast sas det, "man vinner ingenting på att sänka sig, det är bara idioter som sänker sig".

hcp kommer på tal så framför förespråkarna för systemet oftast följande: "hur skulle en sämre spelare annars kunna vinna mot en bättre dito om inte hcp-systemet fanns".
Det finns bara ett som gäller och som är rättvist och ärligt, den som har minst antal slag på en rond är vinnaren och bäste golfspelare för den ronden.

Inga kommentarer: