onsdag 27 maj 2009

Höga avgifter på Mönsterås GK:s 9-håls golfbana.


INVIGNINGEN
Den 7 Juni är det sent om sider dags för invigning av Mönsterås GK:s 9-håls golfbana, nja, det blir nu inte 9 helt klara hål som erbjuds spelarna. Tre av hålen kommer att spelas på provisoriska greener typ vintergreener och det på obestämd tid, förmodligen är det hålen 7, 8 och 9 som avses. Banan skulle ju egentligen varit invigd förra året 2008, tidigare har även år 2007 varit omnämt som invigningsår så invigningen av banan är kraftigt försenad.
Orsakerna/ursäkterna till förseningen har förklarats med att det antingen regnat för mycket eller för lite eller ... .... .

STRONGT ARBETAT
Men ändå, man måste ge Lars Nygren en stor applåd för hans småländska bondska envishet vid detta golfbanebyggande, inte många personer skulle ha mäktat med att bygga två golfbannor med egna händer, först 6 hål Pay & Play, sedan den nya 9-håls banan och dessutom i huvudsak finansierat projektena med eget kapital. Ja, det är väl inte till 100% så att Lars gjort allt själv och likaledes så stått för finanserna, vad jag hört är kommunen ekonomiskt på något sätt inblandad i dammbyggnationerna och den/de anställda som varit honom behjälpliga sägas vara lönebidragsanställda - om så, är golfbanan till viss del finansierad med skattemedel från oss alla, ja även de fattigaste av skattebetalarna har bidragit.
Men ändå, utan Lars Nygren hade det förmodligen inte blivit någon golfbana i Mönsterås -strongt arbetat Lars!

AVGIFTERNA
När man kollar in avgifterna för fullvärdigt medlemskap och alldagsspel på Mönsterås GK:s 9-hålsbana så blir man åtskilligt förvånad, medlemsavgiften för den som avstått från att köpa spelrätt betalar 3300 sek/säsong (denna säsong rabatterat med 500 sek).
Om man jämför avgifterna med andra 9-hålsbanor i regionen med verksam Golfklubb så är avgifterna i Mönsterås GK skyhögt över vad man exv betalar för fullvärdigt medlemskap i Figeholms Golf & Country Club där man betalar 1595 sek mot M-ås GK 3300 sek, alltså mer än dubbla avgiften.

Själv är jag medlem i Saxnäs GK som erbjuder en komplett 18-håls bana till samma pris och under samma medlemstyp/vilkor, senior utan spelrätt (3300 sek) som man i Mönsterås erbjuder en 9-hålare, mönsteråsbanan är dessutom långt ifrån fix och färdig.
En 9-hålare ska givetvis inte ha samma avgifter som en 18-hålare då det är väldigt mycket billigare att driva en 9-hålare än en 18-håls bana.

Om man sedan jämför avgifterna som avkrävs medlemarna i Mönsterås GK med Grönhögens Golf Links 18 håls bana så blir avgiftsuttaget än mer oförståeligt. Grönhögenbanan som rankas som en av detta landets allra bästa links golfbanor begär för senior och fullvärdigt medlemskap typ 3A 2650 sek, ställt i jämförelse med detta blir avgifterna för medlemskap i Mönsterås GK svåra att försvara.

Om man tittar på Greenfeeavgiften på Mönsteråsbanan som för 9-hål är satt till 150 sek och för heldagsspel är 230 sek så har man även här en njug inställning till golfarna, på Figeholmsbanan betalar man 150 sek för spel på obegränsat antal hål.
Med tanke på att Mönsteråsbanan långt ifrån är en fullt färdig bana så borde dags-GF vara betydligt lägre och i framtiden i paritet med övriga 9-hålsbanor i regionen.

I de allra flesta av Sveriges golfklubbar erbjuder man också vardagsmedlemsskap, varför man inte erbjuder golfarna denna medlemsform i Mönsterås GK är oförståeligt, det finns säkert gott om pensionärer och arbetslösa mfl som gärna skulle spela golf på vardagarna och då för en överkommlig avgift.

Inga kommentarer: