söndag 3 maj 2009

Lästips: Svenska Koncentrationsläger

Har det funnits koncentrationsläger i Sverige?

Och, finns det koncentrationsläger i dagens Sverige?


På den första frågan kan man helt lugnt svara, JA - den andra frågan är det svårare att kunna ge ett kort och koncist svar på då det inte finns någon redovisad forskningsrapport att stödja sig på, men ... .

Koncentrationslägren i Sverige
Under åren 1940 - 1949 fanns det ett utbrett koncentrations-lägersystem i Sverige, det var arbetskompanier för värnpliktiga, interneringsläger för militära flyktingar och slutna läger för tvångsinternerade civila utlänningar som ansågs vara en säkerhetsrisk.

För den sist nämnda gruppen av internerade fanns det i Sverige 12 koncentrationsläger, det ena av lägren var beläget inte så långt här ifrån Mönsterås, "Vägershult" beläget någonstans i trakterna öster om Växjö.

Sekretess
I 50 år gällde sekretess gällande svenska koncentrationsläger - tydligen ett känsligt ämne för de som var ansvariga för lägren. Sekretessen var givetvis till för att skydda de makthavare som var högst ansvariga för besluten om och driften av lägren.

Högste ansvarige för Koncentrationslägren
Nå, vem kan nu ha varit högste ansvarige tjänsteman för dessa koncentrationsläger i Sverige? Jo, dåvarande statssekreteraren i Socialdepartementet, Socialdemokraten Tage Erlander. Jodå, det är den Tage Erlander som senare blev Svensk statsminister och omtalad som landsfader.

Nu var ju Tage E tjänsteman och som sådan "bara" utförandes order från sin chef socialminstern, som var Socialdemokraten Gustav Möller. GM hade det yttersta politiska ansvaret för dessa läger.
Nu var det vid denna tiden (andra världskriget) en samlingsregering varför ansvaret även faller på övriga regeringsmedlemmar och riksdag - de som främst ivrade för lägrens tillkomst var förutom Gustav M (S) också statsminister Per-Albin Hansson (S), försvarsminster Per Edvin Sköld (S) och urikesminster Christian Gunter (Opl).

De ovan uppräknade herrarna var helt överens om att vara mycket tillmötesgående gällande Nazitysklands önskningar beträffande tyskfientliga personer i Sverige.
Efter att den tyska krigslyckan vänt vid slaget om Stalingrad började ovan nämnda sossepolitiker att föra samma fega undfallande politik mot Sovjetunionen.


Om detta för Sverige och Socialdemokratin ytterst besvärande fakta står det att läsa om i boken "SVENSKA KONCENTRATIONSLÄGER I TREDJE RIKETS SKUGGA".

Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår. 2008


P.S. Med vetskap om Socialdemokratins dokumenterade nära släktskap med Kommunism och Nazism är det inte på något vis egendomligt att ställa frågan "finns det koncentrationsläger i dagens Sverige". Utan tvekan är det så - socialdemokraterna har inlämat koncentrationslägermodellen/metodiken i det svenska samhällssystemet, och gjort det så väl att knappt någon uppmärksammar dess förekomst. Socialdemokrater är också precis som sina kusiner kommunisterna och nazisterna ytterst benägna till att psyksjukdiagnostera de personer som inte anammar deras ideologier.

Inga kommentarer: