fredag 13 november 2009

Hårt väder till havs


Bilderna är hämtade ur boken Captain´s Album.
För större bild väklicka på bilden.
För den som är intresserad av sjömanliv klicka på följande länk: http://books.google.se/books?id=yEP2PNdh324C&printsec=frontcover

Bild 1. "Grassendale" 3-mastat stål/järn skepp: byggt 1885 i Liverpool. År 1920 seglade "Grassendale" på en mina vid "Herthas Bank" och sjönk med man och allt.
Vart ligger nu "Herthas Bank"(Flak), troligtvis är det den "Herthas Flak" som finns SV om Bornholm.
Kanske är bilden här ovan från den näst sista resan detta skepp gjorde. Vad man kan se så är det ingen av de fyra besättningsmännen som har någon form av livsele, på den här tiden var det "en hand för dig själv, den andra för fartyget" som gällde. Mannen som håller sig fast vid livbåten ser ut att trivas i det ruffa vädret, likaså den besättningsman som längre förut balanserar på livrepsstöttan.


Bild 2. Om "Garthsnaid" finns det inga uppgifter att hitta.
Besättningsmännen som beslår seglet har nog inga behov av att gå på nöjespark och roa sig med div åkattraktioner när de kommer iland. Fotografen måste varit både skicklig sjöman som fotograf, horisontlinjen är helt perfekt trots den kraftiga pendlingen.



Bild 3. "Medway" 4-mastad stål/järn bark: byggd 1902 i Dumbarten Skottland; ombyggd 1918 till motorfartyg.


Bild 4. "Beatrice" 4-mastad stål/järn bark: byggd i Greenock Skottland, sjösatt 1881 då under namnet "Routenburn". År 1905 döptes hon om till "Svithiod" i samband med att hon köptes in till det svenska rederiet "Rederi AB Navigator" för att användas som skolfartyg, pris:6000 pund. År 1922 döptes "Svithiod" om till "Beatrice" i samband med ägarbyte då "Rederi AB Pollux" köpte henne för att säkra segelfartygsutbildningen i Sverige, pris:40500 sek. År 1932 såldes hon till en skrothandlare i Stavanger för upphuggning.


Bild 5. Fullriggade skeppet "MacGuarie" under godväderssegling. I skeppsbåten syns en besättningsman som förmodligen utför underhållsarbete. Skeppsbåten har till skillnad från livbåtarna akterspegel, urtag för vrickåra som på denna skeppsbåt var säkert standard.

Inga kommentarer: