torsdag 5 november 2009

Jury rig/ Nödrigg


Bilderna hämtade ur boken "Captain´s Album".
För större bilder, väklicka på bilden.

Willscott eller Star of Iceland; byggd 1896, tremastat skepp.
Ser ut att vara ett stålskepp i behov av rostskrapning, nymålning och absolut en ny rigg. Det här blev nog ingen billig reparation om det nu blev någon, kanske att hon efter detta haveri fick tjänstegöra som logementsfartyg, pråm, sänkt till vågbrytare eller rent av höggs upp. Med nödrigg blev givetvis farten långt ifrån vad hon brukade logga, men eftersom hon vid detta tillfälle var ballastat så kanske hon ändå kunde prestera en hyfsad framfart.


Om A.G. ROPES finns för närvarande inga uppgifter tillgängliga i de skeppsarkiv jag för tillfället har tillgång till. Det kan också vara så att hon byggdes under ett annat namn och då ändå finns dokumenterad, kanhända att hon plötsligt dyker upp ur dunklet.
Det finns säkert någon gammal sailor vid liv som vet det mesta om henne eller så är det så att hon kanske försvann med man och allt utan att lämna det mista spår efter sig och sin besättning vilket inte var något helt ovanligt på den tiden - segelskeppens tid!
På denna länk http://www.sydaby.eget.net/swe/fennias.html finns det att läsa om skolskeppet Fennia som avmastades i en orkan utanför Kap Horn.

Inga kommentarer: