måndag 10 maj 2010

Dykfartyget Filip på besök i M-ås hamn


OBS! För att få större bilder med högre upplösning, vänsterklicka två ggr på bilderna!
Det är inte var dag som ett yrkesverksamt fartyg kommer in till kaj i Mönsterås gamla hamn, roligt är det när det händer och speciellt om besöket resulterar i något som man minns för lång tid framöver. Den nya "Mönsterås Hamn" ligger ju ute vid Mönsterås Bruk vilket en skeppare på en hyffsat stor skuta med destination M-ås Hamn(vid bruket) inte fått klart för sig då han/hon förra året(2009)i god tro seglade in till den gamla Mås-hamnen vilket resulterade i att skutan gick på grund.
Filip på Bild 1 är från Kalmar, på däck finns det lastat gjutsand, byggsten och div trävaror för något bygge i skärgården. Det händer förstås att Kustbevakningen och Sjöfartsverkets fartyg gör något enstaka besök varje år. Sjöfartsverket för att rätta till farledsprickarna, Kustbevakningen kanske för att besöka "IRENES" gatukök. Ölands-Färjan finns förstås nästan alltid i hamnen och är mer att se som stationärt förtöjd, varför inte bygga om den gamla färjan till Mönsterås nya Bibliotek.
















Skutan Tove kom till M-ås hamn i höstas efter att ha legat i Degerhamn under en tid, såg henne där under 2009, hon var då försedd med "Till Salu" skylt, säljaren begärde 350000 sek för henne.


Det finns allt lite att göra på henne för att få henne i skick, lite röta hör ju till charmen med träskutor.
Var förra sommaren med på en dagstur med briggen Gerda af Gävle vilket var en trevlig tur om än att det inte blev någon riktig segling med henne då vinden var emot.
Läste i en av lokaltidningarna som utges i Gävle att ca 100 m av Gerdas bottenbordläggningen och några av hennes spant var tvugna att bytas ut då rötan redan angripit henne, detta bara några få år efter sjösättningen.
Arbetet med bordläggningbytet beräknades ta några år, tråkigt då man gärna sett skutan seglandes i våra farvatten även i år och nästa osv.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nåt visst med väta och skeppohoj.

Bert sa...

Det är väl gamla tiders sjömansromantik man fått i sig bla via Harry Brandelius när han klämskäckt sjunger "Gamla Nordsjön", inte att glöma Taube:s alla visor, Torsten Bergman, Olle Adolphsson och många andra svenska visdiktare och sångare som skilldrat det vackarste av vackra.

Men visst, jag har ju varit en hel del ute i de svenska östkustskärgårdarna från tidigt 1970-tal fram tills nu, närapå i 40år. Du ska veta att det är jäklar så gott att kliva i land barfota på solvarma granitklippor, leta upp en plats som läar för sjöbrisen, sitta där och grilla, dricka något gott, filosofera, se ut över kobbar och skär medans solen går ner. Ja, det är lätt att man blir mellankolisk där ute i skärgårdshavet. Den svenska skärgårdsnaturen är helt underbart fantastiskt härlig, ett stycke Sverige där man fortfarande kan känna att man är i det gamla goa Sverige och inte i sossejävlarnas förbannade multikultihelvete.

Anonym sa...

Det låter och är jädrans så gött. F.ö mer bilder från dina skärgårdsturer, tack.

Bert sa...

Jodå, jag har massor av bilder från mina seglatser i östkustens skärgårdar. De flesta av dem är dock tagna med en analog kamera som uteslutande var laddad med diafilm varför jag måste leta fram bilderna ur mitt diaarkiv, därefter scanna in dem och sedan bearbeta dem i Photoshop.
Har länge tänkt att visa bilder från mina turer i skärgården men lat som jag är så har det inte blivit av.
Dock har du fått en försmak av mina upplevelser i misterhultsskärgården med text och bilder i ett tidigare inlägg då jag var ute och paddlade kajak 2003.
Jimmy, lovar heligt och dyrt att bilder på mitt liv med båtar och skärgårdsliv kommer vad det lider och det kanske redan om några dagar.

Janne sa...

Hej Bert
Kul att du uppmärksammade Toves ankomst till Mönsterås. Skulle väl helst velat gömma undan henne ett par år tills hon blivit i lite bättre skick men det är svårt att gömma 18 meter skuta. Arbetet har nu så sakta kommit igång, och Tove har nu fått en hemsida så att ni som är intresserade ska kunna se vad som händer. Välkomna! H/ Janne www.hajkutterntove.se

Bert sa...

Hej Janne!

Det händer ju inte så mycket på fartygsfronten i Mönsterås(gamla)Hamn så när ett nytt flytetyg dyker upp så blir det att man tar sig en titt samt bilddokumenterar.
Har sett "TOVE" liggandes förtöjd i Grönhögen samt i Mörbylånga i några år innan du köpte henne.
Om du vill gömma undan henne tills hon är i ordning så är ju varvet i Ekenäs en bra plats. Minns ett pensionärspar från Södertälje som i minst 15 år gömde undan sin trålare där i Ekenäs. De bodde permanent i skutan under denna tid samtidigt som de renoverade henne bit för bit, det verkade som att de aldrig blev klara med renoveringen, mannen dog visst knall och fall utan att få se sitt kära fartyg segla, vilket öde.

Har själv en träbåt på 38 fot som jag har uppställd på land, detta för ombyggnad.
Hade henne där i Mönsterås Hamn från 1989 till 1993 men blev bortkörd därifrån av Mönsterås Kommun efter påtryckningar från varvsägaren på Kuggås samt detsamma från några kommunpolitiskt verksamma ("SKITHÖGAR") medlemmar Mönsterås Segelklubb.
Varvsägaren tyckte att han som företagare hade företräde till kajen detta trots att jag hade hyreskontrakt på de 20 m av södra kajen som ligger närmast gästhamnen, där Hvitfeldt ligger nu. Fanskapet till varvsägare var fräck nog att under min sommarsemester passa på med att förtöja en stor ölandstrålare på min plats, han skulle utföra ett större jobb på Trålaren.
Så när jag så kommer hem från 4 veckors sjösemester kontaktar jag varvsägaren som blankt vägrar att flytta på reparenten. Tar då kontakt med Tekniska Kontoret som helt ställer sig på den förbannade varvsägarens sida, detta trots hyreskontrakt och att hyresavgiften var betald.
Det beslutas då 1991 eller 92 att Södra Kajen enbart ska bli tillgänglig för kommersiell verksamhet.
Det dröjer bara några år efter det att jag tvingats därifrån som Alf och Hvitfeldt får tillträde till kajen, därefter fylls kajen återigen med div fritidsbåtar och renvoveringsobjekt.
Nä, fy fan för sketna kommunpolitiker i Mönsterås, sketna kommunala tjänstemän, sketna Mönsterås Segelklubbs företrädare samt en jävligt sketen varvsägare.

Janne, hoppas du får i ordning TOVE i seglingsbart skick utan allt för lång tid vid kaj orsakad av renoveringsjävlens ständiga pockande och lockande påverkan.