måndag 2 augusti 2010

DANISH BETTY


OBS! För större bild vänsterklicka på bilden, därefter ytterligare en gång för maximal bildstorlek och högsta upplösning.
DANISH BETTY, den 115 år gamla skonaren är byggd 1895 för fiske i nordsjön, dessutom som seglande dito vilket ställer stora krav på skutan i allt från dimensionering till att hon är välseglande.
Hon är rätt så bulkig byggd i förskeppet detta för att ge en hyfsat rymlig skans för manskapet ombord samt ge ett rejält reservdeplacement.
Undervattenskroppen är säkert däremot betydligt mer slankt med tanke på att goda seglingsegenskaper på ett dylikt fartyg var av största vikt för att snabbt och säkert kunna ta sig ut och hem från fångstplatserna långt ut i Nordsjön.



Den med all säkerhet danske mannen i sittbrunnen är som sig bör, klädd i en Tuborg-grön t-shirt, säkert är skutan väl uppbunkrad med danskt öl och därtill lämplig snaps - jo, danskar vet ju att njuta livet.






Inte en enda ventil är monterad på rufföverbyggets sidor, kan säkert bero på att man vill minimera läckagerisken, annars kan man ju tycka att det vore trevligt med några ljusinsläpp och möjlighet till att ventilera boutrymmena.

Inga kommentarer: