söndag 11 oktober 2009

Old Slip House 388 South Street New York

Bilden ovan är från boken Captain´s Album.
För större bild, klicka på bilden.

Bilden ovan är tagen någon gång under tiden 1853 till åren runt sekelskiftet. Hur kan jag vara så säker på årtalet 1853 - jo, jag Googlade på ölbryggerinamnet "G. Bechtel`s" som syns på reklamskylten utanför och på huset där ölschappet "Old Slip House" finns - bryggeriet ifråga grundades detta år(1853)varför bilden inte kan vara äldre än så.
"Slip House" var typ som svenska ölschapp där enklare maträtter, öl, och caffe serverades. Den amerikanska varianten av ölschapp erbjöd säkert också starksprit, underhållning på kvällar och nätter i form av musik och buskis. Säkert fanns här också sk glädjeflickor som tog hand om sjömännens köttsliga behov. Det var säkert också här som sjömännen drogades och blev shanghajade av "runnarna" agenter som levererade besättningar till de fartyg som var beryktade för usel mat å lön och brutalt befäl.

Benämningen "Slip House" kommer sig av att när East Rivers stränder under 1600 och 1700-talen började bebyggas med kajer så var bestämeleserna sådana att kajerna inte fick vara hur långa som helst. Byggarna av kajerna var tvugna att lämna ett utrymme mellan kajerna "Slip" där mindre båtar och fartyg ägda av bönder och fiskare från närområdet kunnde dra upp eller lägga till tillfälligt när de kom in till NY för att sälja sina produkter. Slip-områdena blev då marknadsplatser även för andra näringar och hantverkare bla då utskänknigsställen för mat och dryck som Old Slip House på bilden ovan.

Det finns ju mycket mer info att få ut från bilden ovan, som att det syns som att det finns gatubelysning(gas eller el), telegrafi, telefontrådar eller elkablar. Är det frågan om telefontrådar som syns så är bilden troligtvis inte äldre än från 1880 - 90-talen.
Studerar man männen utanför "Old Slip House" så har de flesta en "kubb" på huvudet. Kubben var vanlig som huvudbonad bland de lite bättre bemedlade i USA och Europa i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet.

Riggarna på segelskeppen som är förtöjda längs med South Street:s kajer är råtacklade vilket var vanligt och föredrogs på de oceangående skeppen - dock började skonarriggen slå igenom även på de större fartygen vid denna tid, men ingen sådan syns på denna bild men finns säkert där i myllret av master, rår, tackel och tåg.

De 10-12 gubbar som syns utanför Old Slip House, vad står de där för, förmodligen väntar de på att OSH ska öppna så de kan få svepa dagens första öl.
Om man tittar på hur skuggorna faller och vet ungefärligt i vilken riktning East River sträcker sig så är min bedömning att bilden är tagen någon/några timmar före middag.

Inga kommentarer: