torsdag 8 oktober 2009

Vem i skogen dumpar kompressorer

Ja, vem är det som har dumpat en massa kylmedelsläckande kylskåps och frysboxkompressorer i Tåleboskogen. På miljökontoret har man inte den blekaste aning om vem det skulle kunna vara enligt de uppgifter som lämnades i Nyheternas artikel förra veckan.

Jag är näst intill övertygad om att det inte är något företag som i första ledet står för dumpningen utan en eller kanske flera privatpersoner som svartmicklar i skrotbranchen och är ute efter kopparrör. Var och hur, kan man komma över en så stor mängd med kylvitvaror med kompressorer - troligt senario men inte bekräftat: de eventuella svartmicklarna har för en billig peng, ingen peng alls eller mot betalning från företag i vitvarubranchen fått ta hand om skrotningen av de till företagen inkommna äldre kylvitvarorna.
Den som köper nya kylvitvaror har ju oftast gamla dito som han/hon vill bli av med, företagen som säljer vitvaror tar mot en avgift på 300 - 600 sek hand om de gamla skrotfärdiga kylvitvarorna, vv-företagen säger sig då mot denna avgift ombesörja transporten till en återvinnings/deponianläggning. Företag får betala en deponiavgift på 31 sek per kylvaruenhet(Mörkeskog) - privatpersoner kan lämna sina vitvaror helt gratis.

Säkert är det åtskilliga privatpersoner som låter vitvaruföretagen ombesörja borttransporten av de gamla vitvarorna och betalar avgiften på 300 - 600 sek(sv kronor). Tid är ju pengar och då speciellt för företagen, om nu ett företag kan slippa att köra ut exv kylvitvaror till en deponi och istället låter någon annan ombesörja transporten så har man ju gjort en tids och pengavinst som det säkert är svårt att som företagare bortse ifrån. Vinsten minus ev skatter är då, avgiften:300 - 600 sek + ej betald deponiavgift 31 sek/enhet + inbesparad tidskostnad för transport till deponi, säg att det tar allt mellan en halvtimme och en timme att utföra transporten till deponin och att man debiterar en timkostnad på 600 sek så har vv-företagen möjligheten att tjäna ca 600 - 1200 sek på att låta en eventuell svartmicklare ta hand om vitvarorna gratis.

Det finns ju några till aspekter på dylika förehavanden, de pengar svartmicklaren tjänar på kopparskrotet som han/hon/de sen säljer svart till något av skrothandlarföretagen kommer med all säkerhet att gå till konsumtion och på så sätt kommer ju åtskilligt av dessa svartpengar in i samhällsekonomin som skatter, lön och vinst.
Ytterilgare en aspekt är ju miljöaspekten, hur mycket skada tar miljön av att kompressorer med rester av kylmedel i slängs i naturen och vad kostar det.
I detta fallet blir det kostnader för ev sanering, hämtning av kompressorerna, utredningar av miljökontoret och polisen.

Inga kommentarer: