tisdag 10 februari 2009

Barndomens Mönsterås 1


Min familj flyttade hit till Mönsterås från inlandskommunen Hultsfred 1955, farsan hade fått arbete vid ett byggföretag som fått uppgiften att bygga hyreshusen vid Jacobs Gränd de sk elementhusen.
Vi bodde till en början (ca 3:a år) i det hus där Musikhörnan nu finns, minns att det kallades för "kroken" men "Tingslund är nog det korrekta namnet på fastigheten. Nåväl huset såldes till en Dalström, han Dalström ville givetvis så fort som möjligt ta huset i besittning varför farsan började söka efter en ny bostad, det visade sig inte vara helt lätt att få tag i ett nytt boende trots att det fanns nyproducerade hyreshus i kvarteren "Pionjären" och "Gladan".
Tiden gick och Dalström börjar bli otålig, farsan söker då upp kommunalrådet Viktor Lund i förhoppning om att han ska kunna ordna en lägenhet snabbt då vi snart skulle komma att bli vräkta från "kroken".

Viktor Lund nekar till att det finns någon ledig lägenhet, de nybyggda lägenheterna var avsedda till de som flyttade hit för att arbeta på Mönsterås Bruk. Farsan har dock fått reda på att Mönsterås kommun är mycket intresserade av att köpa Dalströms tomt och de bägge granntomterna, meningen var att på dessa tre tomter bygga ett hyreshus. Dalström vill dock inte sälja varför kommunen kontrar med att inte erbjuda farsan någon lägenhet och så länge det inte finns någon lägenhet för oss att flytta till kan Dalström inte börja ombyggnaden. Min familj blir då utnyttjade av Mönsterås kommun i deras intriger mot Dalström - ja, typ ett gisslandrama.
Farsan hotar då med att enda utvägen är att köpa ett tält och bosätta sig på Nynäs camping med familjen, han säger då också att han ska ta kontakt med både lokal som rikstidningar.

Hotet fick avsedd effekt, vi fick en enrummare på tredje våningen i det rosa hyreshus som ligger längst västerut på Bryggerigatans sydsida.
Ja, det var inte helt lätt att vara inflyttad grovarbetarfamilj i ett sedan århundraden klassindelat Mönsterås.
Tiden i "kroken" och kvarteren runt om minns jag ändå som mestadels positiva, miljön var spännande med gamla hus och trädgårdar som hade mycket äventyr att bjuda på åt en grabb som inte börjat skolan än.

Bert

Inga kommentarer: